Varför kraften i MLS har skiftats fast till Unibet västkonferensen

Men resultatet var lätt att hitta en mil bort för en annan, mer grundläggande orsak: det var ett västerländskt lag som spelade en östlig term. Och i MLS har kraften flyttat kraftigt till den västra konferensen. Från och med 4 juli har västerländska lag redan samlat en 24-16-17 rekord mot östra lag den här säsongen. Under de senaste två säsongerna har de Unibet västerländska lagen i genomsnitt 1,60 poäng per spel (PPG) mot sina östliga motsvarigheter, medan östliga lag bara kunde klara sig i genomsnitt 1,19 PPG mot väst. Bara hälften av slutspelet i östra konferensen skulle till och med göra den nuvarande eftersäsongen i Westen.

Dominansen sträcker sig tillbaka i ungefär ett Unibet decennium. Västlag har vunnit nio av de sista 11 MLS-kopparna och sju av de sista 11 amerikanska Open Cup.Fans och pundits är överens, väst är den bättre divisionen, och har varit en tid sedan. Det har blivit till den punkt där varje prestation för ett östligt lag kommer med en underförstådd asterisk. “Bästa försvaret…i öst”; “De flesta mål gjorde…mot svagare motstånd”; “Bästa lag…i en näst bästa konferens.”

Ansvariga för Diehard Eastern Conference (om en sådan grupp finns) skulle peka på deras konferenss relativt starka Supporters ‘Shield-rekord (sex av de sista 11) och det Unibet spelbolag pa nätet faktum att de styrde den tidiga MLS-perioden.Västkonferensfläktar skulle motsätta sig att det alltid är lättare att räkna upp poäng i en division med de svagaste lagen, och med regler som 35-yard shootout för att bestämma räkningar och nuvarande team som Miami Fusion och Tampa Bay Mutiny, kanske mindre sagt om de formativa MLS år desto bättre.

Statistiken berättar bara en del av berättelsen. Västra lag verkar bara snabbare, starkare, mer konkurrenskraftiga och mer ihållande. Och med Frankensteins monster som var Chivas USA äntligen ute av ligan i några år har västet släppt sitt ständigt värsta lag. Den Unibet östliga konferensen har däremot infört två nya expansionslag, Orlando och NYCFC, som tenderar att snabbt se från positiva till negativa.

Om antal crunching, expansionsteam och ligahistoria inte kan berätta hela historien, vad kan?I en liga som inrättar bysantinsk lönestruktur och förvaltningsförordningar för att bara säkerställa paritet, hur kan en konferens springa med den?

“Det kommer bara ner till stabiliteten hos killarna i sidled. Det är den viktigaste faktorn i konferensskillnaden “, berättade Matthew Doyle, en ledande redaktör och fåtöljanalysören för mlssoccer.com Guardian. Doyles “Mount Rushmore” av MLS-tränare skulle inkludera Bruce Arena, Sigi Schmid och Dom Kinnear, med Peter Vermes strax under dem. De är alla tränare i väst. Och det är inte bara de gamla lejonen i ligan som vandrar till segrar baserat på Unibet spelbolag online kunskap och erfarenhet.I Oscar Pareja, Carl Robinson och Caleb Porter har den västra konferensen en trojka av unga, smarta tränare som driver den etablerade vakt hela vägen.

För Doyle är det också ett kulturellt problem med östra konferensfronten Kontor som har alltför kliande av ett utlösande finger när det gäller att hyra och skjuta bussar. “Om du vill ha en analogi, det enda som kristalliserar det är att det dumma östliga konferenslaget [New York Red Bulls] avfyrade Bruce Arena och det smarta västra konferenslaget [LA Galaxy] anställde Bruce Arena. Och det smarta västra konferenslaget har nu fem MLS-koppar, fyra Supporters Shields och tre amerikanska Open Cups. Det är ganska lätt matematik. ”

En coach som inte behöver lektionen är Jason Kreis.Avfyrade av NYC FC efter att ha misslyckats med att göra slutspelet förra året, är hans avkallning en indikation på den korttid som förekommer i öst. När Red Bulls och Arena skildrade vägar, var det efter att han ledde dem till slutspelet och en solid tredje plats i 2007. 2007 var också Kreiss första år som MLS-tränare. Hans Real Salt Lake-lag slutade döda senast i väst det året med den värsta målskillnaden och de största förlusterna av något lag i konferensen. Men RSL fastnade med honom och gav honom tid att omvandla dem till ett konsekvent playofflag som var svårt att slå och glädjande på ögat – precis vad NYC FC ville ha.Och medan de har rättat fartyget något under Patrick Vieira den här säsongen, visar fläckig hemform och inkonsekvent försvar att inlärningskurvan kommer att bli lika svår och lika brant med ett stort namn på sidelinjen.

Och när Marco Pappas sena, avböjda strejk gick in för att ge Colorado segern för några veckor sedan, kunde Pablo Mastroeni hitta sitt varumärke fist-pumpar i dugouten. Han var lättad att de inte släppte poäng hemma mot ligan s värsta lag. Men han kunde ha varit mer lättnad han coaching i väst. Colorado slutade näst sista och sist i väst de två senaste säsongerna, men de fortsatte att hålla fast vid Mastroeni. Nu är de toppen.De kan blekna, och Mastroeni kan mycket väl visa sig vara en taktiskt naiv coach som rider en grov sträcka, men åtminstone i väst har vi tid att ta reda på det. Och öst skulle kanske vilja lära av det.