Tjecker, välkommen. Varm Belgrad går till en basketbollsshow

Bara en kort bit bort, längs en väg som hör till Belgrads huvudgaser, en bil efter en. Solen reflekterar solen från manteln i Kombank arenaens multifunktionella hall, som Balkan har värmt upp på lördag; Det var verkligen över trettio grader på eftermiddagen.

Inom 19:00 på det glänsande däck, som omsorgsfullt tog hand om av städarna innan träningen, kom basketbollsspelare i Tjeckien först. Bara ett par dussin timmar med livs chanser. Byggnaden saknar ibland några kakel runt byggnaden, och fasaden är redan bortskämd på några ställen, men inom Kombank Arena möts de högsta parametrarna.Och i hennes tarmar är allt klart, även om basketkampen för Rio officiellt börjar på måndag; Tjecker slog honom på tisdag med en duell med Lettland och en dag senare slutför basgruppen mot Japan (båda matcherna börjar kl 21.00). Eventuella semifinaler spelas på fredag ​​och finalen på lördag, den andra gruppen kommer att vara inhemska serber, Puerto Rico och Angola.

Bara det bästa av allt kommer att gå vidare till OS. På samma sätt som denna Belgrad lördag är. Tjeckien representeras av Jan Veselý (nummer 24), vars lokalbefolkning också älskar det. Serbien förväntas andas för sina representanter.

På den dagen som tjeckerna anlände till arenan och tog sin första träning här, koncentrerade sig lerret på Belgradskaféerna främst på Novak Djokovics sensationella fall vid Wimbledon. Tennisikonet har misslyckats, basketen är “inte tillåtet” av den allmänna opinionen. Inget annat än förskott till Rio väntar inte.

När man anländer till Serbien kan ett stort porträtt av Miroslav Raduljic, ett ölbröd, ses på en skylt på sin skylt i Novi Sad. Återigen på manteln i Kombank Arena står han bredvid en basketgud och geni Miloš Teodosič. Han är inte bland de sex superstjärnorna som representerar varje deltagare på den officiella reklamaffischen.För Tjeckien är valet förväntat: Jan Veselý har haft en extraordinär säsong och dessutom kan han också ge stöd till laget från serbiska fans som de älskar honom för att delta i Partizan, Belgrad och för att erkänna honom som sitt andra hem. >

Naturligtvis bara tills det kommer till hemkamp…

Tjeckerna bor nära arenan, på samma strand vid Sava-floden, som ligger nära Donau. Från deras Crowne Plaza Belgrade är det en lagbuss bara en kort promenad bort, en promenad på mindre än tjugo minuter. Och basketbollspelare tror att från tisdag kommer deras korta returresa fortfarande att accelerera euforien till seger.

En hett turnering i en het stad?Ser ut som det.