Mark ROCA – 22 år, Hispaniola mittfältare

Förra sommaren var klubbarna i den spanska La Liga vanligtvis aktiva på transfermarknaden. De spenderade mer än 1,3 miljarder euro på att skaffa nya fotbollsspelare, och åskådare på arenor kommer nu att kunna se sådana europeiska fotbollsstjärnor som Eden Hazard, Frankie de Jong, João Felisch, Luca Jovic och andra. Men i dag kommer vi inte att prata om dem utan om de som borde förvänta sig de största framstegen och ett kvalitativt genombrott under de kommande månaderna. För dessa spelare, tror vi, är det vettigt att noga övervaka åtminstone fram till vintern – plötsligt inför en av dem kommer vi att se en ny oväntad stjärna i La Liga?

Efter att ha fått en full chans förra säsongen verkar Mark Roca ha haft allvarligt och permanent förankrad i huvudkompositionen ”Hispaniola”. Den katalanska klubben har äntligen gjort ganska framgångsrik, efter att ha förtjänat en biljett till Europa League, i den grupprundan som den redan har lyckats kvalificera sig genom kvalificeringsdelen.

Mark Roca är en ung central mittfältare som perfekt kan känna rytmen och leda spelet i sitt lag. Det är ingen slump att Manchester City redan i slutet av transferfönstret hade åsikter om det, som aktivt letade efter en ersättning för den åldrande Fernandinho. Som ett resultat valde “stadsfolk” Rodri från Atlético, och Roca fick möjlighet att utfärda en annan fenomenal säsong av framsteg i sina infödda lag.

I Espanyol är Mark Roca en av de mest effektiva fotbollsspelarna. I det sista La Liga-dragningen var på hans konto i genomsnitt för matchen 81 tekniska och taktiska åtgärder, vars framgång var 75%. Mark har ett bra långt pass, som han skickligt använder (5,6 långbollar i genomsnitt per match med en utmärkt noggrannhetsgrad på 73%). Dessutom är Roca en av Hispaniola-ledarna när det gäller antalet bollleveranser till den sista tredjedelen av fältet (i genomsnitt 10,3 assists per match med en noggrannhet på 83%). Allt detta, tillsammans med fantastiskt intellekt, gör Mark Roque till en mycket intressant karaktär, och det faktum att han inte spelar i toppklubben gör det möjligt att titta på hans statistik med ännu större respekt.